• Ti 16.2. klo 18.00–19.00 Zoom-kokouksena (HUOMAA MUUTTUNUT PAIKKA)

LInkin saa pyytämällä sitä sihteeriltä, os. duha.elsayed@utu.fi.

FT Minerva Piha:

Haudatut karhut.

Arkeologisia ja sanastohistoriallisia näkökulmia eteläsaamelaiseen karhuperinteeseen.

• To 18.3. klo 18.00–19.00 Turun kaupungin pääkirjasto, Studio

FT Lena Gottelier:

Huumori suomenkielisessä runoudessa

• To 8.4. klo 18.00–19.30 Auditorio Delta, Turun AMK, ICT-City

Suomen Kielen Seuran vuosipäivän kokous

Esimiehen alkajaissanat ja Osmo Ikolan sekä Kirsti ja Arto Siitosen stipendien jako

Vuosikokousesitelmä: Dosentti Paula Sjöblom ja FT Ville Virsu:

Kestävä kehitys ja kiertotalous – havaintoja kielen merkityksestä suurissa muutoksissa.

Ennen seminaaria klo 17.30–18.00 pidetään samassa paikassa Seuran kevätkokous.

(Auditorio Delta, Turun AMK, ICT-City, Joukahaisenkatu 3, Turku)

Menneet tapahtumat

Syksyllä 2020 Suomen Kielen Seura järjestää viime kevääksi suunnitellut koronan takia perutut tilaisuudet. Mikäli syksyn pandemiatilanne estää esitelmätilaisuuden ja seminaarin , molemmat toteutetaan etäyhteydellä. Tiedotamme tästä lisää. Suosittelemme seuraamaan myös Facebook-sivuamme.

Tiistaina 24.11.2020 klo 17.00–20.00
Yhdistyksen kokous ja juhlaseminaari Akateeminen suomi satavuotiaassa Turun yliopistossa

Esitelmöitsijät:
– Professori emerita Kaisa Häkkinen: Suomen kieli Turun Suomalaisessa Yliopistossa
– Professori Kirsi Vainio-Korhonen: Milloin Suomi sai historian?
– Apulaisprofessori Ilmari Ivaska: Mikä erottaa ja mikä yhdistää tieteellisiä tekstejä toisistaan: Akateeminen suomi korpus-kiikarein katsottuna
– Dosentti Kaisa Kurikka: Kirjallisuus, tutkimus ja kielillä kirjoittaminen

Paikka: Huomatkaa, että aikaisemmasta tiedosta poiketen tilaisuus järjestetään pelkästään Zoom-yhteyden avulla. Linkin saa pyytämällä sihteeriltä, s-posti duha.elsayed@utu.fi.

Ennen juhlaseminaarin alkua pidetään Suomen Kielen Seuran sääntömääräinen syyskokous samassa paikassa klo 16.30 vastaavasti myös etänä. Seuran jäsenet saavat linkin sähköpostiinsa.

Tiistaina 20.10.2020 kello 18.00
Filosofian maisteri Krista Teeri-Niknammoghadam esitelmöi aiheesta Miksi joulu on edessä mutta kesä on jo takana? Ajan liikemetaforat suomen kielessä. Lopuksi kokousasiat.

To 17.10.2019 klo 18.00
Professori Renate Pajusalu:
Viittaaminen ja konteksti virossa ja suomessa.

Ti 26.11.2019 klo 18.00
Dosentti Aino Mäkikalli:
Miten luemme? Lähestymistapoja kaunokirjallisuuden lukemiseen koulussaLoka- ja marraskuun kokousten paikka on Janus-sali Sirkkalassa
(Kaivokatu 12, Turun yliopisto, Sirkkalan kampus, Artium, 1. krs; käynti sisäpihalta).

Ennen marraskuun kokousta klo 17.15 alkaen pidetään Seuran sääntömääräinen syyskokous, jonka paikkana on Salonki V108, Artium (Sirkkala).

Suomen Kielen Seura järjesti kevätseminaarin:
Kieli keskellä kännykkää? Näkökulmia nykynuorten suomen kieleen

maanantaina 8.4.2019 klo 17–20
Sirkkalan Janus-salissa, os. Kaivokatu 12, Artium, 1. krs (käynti sisäpihalta).
Seminaarissa kuultiin seuraavat esitelmät:
– Suomen kielen yliopistonlehtori Päivi Laine: Nykynuorten sähköiset kirjoitustaidot
– Folkloristiikan tutkija Liisa Granbom-Herranen: Tekstiviestien sananlaskut, vanhaa kieltä nykyteknologialla?
– Opettaja, nuortenkirjailija Janne Mäkitalo: Seikkailua ja simppeliä kieltä.

Esitelmien jälkeen järjestetään paneelikeskustelu, jonka vetää opiskelija Atte Huhtala. Väliajan kahvinmyynnistä vastaa Kanta ry.

To 21.3.2019 klo 18.30
Tutkija, FL Merja Leppälahti:
Kansanperinnettä, Kalevalaa ja fantasiaa

To 14.2.2019 klo 18.30
FM Jenny Paananen:
Yhteisymmärryksen rakentaminen monikulttuurisilla lääkärin vastaanotoilla.

Tiistaina 27.11.2018 klo 18.30
Tutkija, FT Sirkku Pihlman:
Miten selvitä vankileiristä? Vankien ja henkilökunnan strategioita Turun vankileirillä ja pakkotyölaitoksessa 1918–1923
Paikka: Janus-sali, Sirkkala

Tiistaina 30.10.2018 klo 18.30
Professori Annekatrin Kaivapalu:
Suomen kieli ja sen oppiminen virolaisen näkökulmasta.
Paikka: Janus-sali, Sirkkala